DE KASKANTINE
  • Home
    • About us >
      • Mailing List
  • Bokashi Club
  • Events
  • Food Rescue
  • Garden
    • Kwekerij (Plant nursery)
    • Herbspiral
    • Aquaponics ​
  • Off-grid Design
    • Acces to land
    • Building materials
    • Off-grid Solar
    • Water supply
    • Wastewater treatment
    • Composting
  • Workshops
    • Gardening Workshop
    • Food Preservation
    • Composting Workshops
  • Kitchen
    • Brunch
  • Blog
  • Tours
  • Private Events

 Composteren in de Buurt

EN

Picture
Composteren is nog nooit zo eenvoudig geweest! Voorkom dat voedselafval wordt verbrand en help mee het klimaatprobleem op te lossen en tegelijkertijd een frisse, schone keuken te behouden. De compostclub werkt met luchtdichte containers; de Bokashi-emmer. Hiermee kun je afval verzamelen en scheiden zonder je zorgen te maken over ontbinding of rotting.
Als de bak vol is, of als je ervoor kiest om hem te legen, kun je hem naar ons composthuisje brengen, dat 24/7 toegankelijk is, en omruilen met een schone bak. Er is geen gedoe of rommel, alleen een continue cyclus van snijafval naar nieuwe groente!

Hoe werkt het?

Je kan nu je afval scheiden dankzij de Compost Club. We composteren het voor je in de Kaskantine !
Picture

1: Meld je aan en haal je Bokashi-emmer op, op een van de wekelijkse slots

Met een statiegeld van 25 euro leveren we een Bokashi-emmer waarin je je groenafval kwijt kan. Deze speciale emmer is luchtdicht en heeft een aftapkraantje zodat je je geen zorgen hoeft te maken voor rotting of vliegjes.

2: Start de fermentatie met een schepje meegeleverde Bokashi-zemelen

Nadat je een plaatsje hebt gevonden voor je emmer in je keuken of balkonkast kan je beginnen met het fermenteren. Iedere keer als je een hoeveelheid groenafval in je emmer doet, druk je het aan met een meegeleverd stampertje en strooi je een klein maatbekertje Bokashi-zemelen eroverheen.  Daarna doe je de emmer weer zorgvuldig dicht met de luchtdichte deksel en het fermeren begin vanzelf.

3. Ruil je volle Bokashi-emmer om voor een schone

Wanneer je emmer vol is, kan je hem naar het 24/7 open composthuisje brengen bij de Kaskantine, waar altijd een schone emmer klaar staat. Geen geklieder en klaar voor de oneindige cyclus van eten tot plant.

Voordelen van het Scheiden van Je Voedselafval en Composteren

Tastbare Klimaatactie: Composteren is een tastbare en effectieve actie tegen klimaatverandering.
Voeding voor de Bodem: Je etensresten worden omgezet in voeding voor de grond.
Geurloos Composteren: Geniet van geurloos composteren met als extra voordeel ingebouwde meststof voor je planten.
Schonere Keukenbakken: Ervaar een schonere keuken met minder vuilniszakken om naar de gemeentelijke afvalcontainer te brengen.
Picture

Lidmaatschapskosten

Na je proefperiode van een maand kun je ervoor kiezen om lid te worden voor slechts 5 euro per maand. Deze kleine bijdrage helpt ons initiatief te ondersteunen en zorgt ervoor dat je duurzame afvalbeheertraject wordt voortgezet.
Picture

Online Community platform

We hebben ook een eigen online space, met de circle-app. Ons community network heet Scoby. Hier kan tips delen, ervaringen uitwisselen met andere composters, en deel uitmaken van het bredere Kaskantine netwerk voor praktische duurzaamheid in je huis en in de buurt.

Hoe word je lid van de Compostclub?

Klik op de onderstaande link om je aan te melden voor ons lidmaatschap. Je kunt een Bokashi-bak lenen voor een terugbetaalbare borg van 25 euro. Geniet van een gratis proefperiode van een maand, en als je besluit door te gaan, is de maandelijkse lidmaatschapsbijdrage 5 euro.

Ons Abonnementsmodel: Door de Gemeenschap Ondersteund Composteren

De Kaskantine Compost Club zet zich in om de kringloop van voedselafval te sluiten en het zo lokaal mogelijk te houden. Het composteren van organisch afval in plaats van het te verbranden in een verbrandingsoven vermindert de uitstoot van broeikasgassen en luchtvervuiling, terwijl het een duurzame en milieuvriendelijke aanpak van afvalbeheer bevordert. We hopen dat je je bij ons aansluit!

Om composteerdiensten op de meest duurzame manier aan te bieden, hebben we een abonnementsmodel geïmplementeerd waarbij leden financieel bijdragen om de kosten te dekken. Dit komt omdat we niet uitsluitend kunnen vertrouwen op subsidies en vrijwilligerswerk om de composteerlocatie te beheren: dit is op lange termijn geen duurzaam model.

Jouw lidmaatschapsbijdrage is essentieel om de buurtcomposteerlocatie mogelijk te maken en stelt ons in staat te investeren in het bieden van een betrouwbaar systeem en het voorlichten van de gemeenschap.

Daarnaast zijn we actief op zoek naar financiële steun van lokale bedrijven om ervoor te zorgen dat de kosten van arbeid, exploitatie, educatie en onderhoud worden gedekt, waardoor composteren voor iedereen toegankelijk wordt.
Ons doel is om te beginnen met een composteerprogramma voor 60 huishoudens en vervolgens ons bereik en onze educatieve inspanningen in de toekomst uit te breiden naar meer huishoudens, waarbij extra werkgelegenheid wordt gecreëerd. We zijn dankbaar dat een lokaal buurtfonds de initiële investering voor materialen heeft verstrekt.


The process starts in your kitchen

Suitable ☑️
Unsuitable🚫
Fruits including Citrus fruits
Biodegradable, compostable plastic
Vegetables
Oils
Nutshells
Animal products like cheese, bones etc
Coffee grounds & filters,
Paper
Cooked leftovers (vegan)
Carton
Bread
Tea bags
Small plant pruning waste

Al het organisch afval moet in kleine stukjes worden gehakt om een gemakkelijkere afbraak tijdens de fermentatie en secundaire verwerking bij Kaskantine te bevorderen!

Frequently Asked Questions

Wat is Bokashi composteren?
Bokashi composteren is een unieke methode om keukenafval te fermenteren met behulp van Effectieve Micro-organismen (EM). In tegenstelling tot traditioneel composteren kan het een breder scala aan voedselresten verwerken, inclusief citrusvruchten, en het werkt in een anaerobe (zuurstofloze) omgeving. Het heeft twee stappen: de eerste stap is de fermentatie, en de tweede stap is het composteren van de gefermenteerde massa, wat bij de Kaskantine door ons wordt gedaan.
Wat is de Bokashi starter en hoeveel krijg ik?
Bokashi is het essentiële ingrediënt voor het fermentatieproces. Thuiscomposteerders ontvangen jaarlijks een hoeveelheid Bokashi starter die in principe voldoende is voor je gebruik, met een maximum van 2 kg. Kantoorcomposteerders ontvangen max. 5 kg. Het is het essentiële ingrediënt voor het fermentatieproces.
Gaan mijn etensresten niet stinken?
Bokashi composteren is een methode zonder de onaangename geuren die vaak geassocieerd worden met traditioneel composteren. Het fermentatieproces in Bokashi creëert een inmaak-omgeving, die de groei van bacteriën die rotting en dus vieze geuren veroorzaken, remt. Je kunt een azijnachtige geur ruiken bij het openen van de Bokashi-bak. Dit is echter aanzienlijk minder onaangenaam dan de rottingsgeur die gebruikelijk is bij andere composteermethoden. Het regelmatig aftappen van de bak en het handhaven van een luchtdichte afsluiting wanneer deze gesloten is, kan helpen om eventuele restgeuren te beheersen.
Hoe werkt het wisselen van bakken?
Thuiscomposteerders genieten van de flexibiliteit van 24/7 toegang tot ons composthuis. Breng simpelweg je volle Bokashi-bak naar ons toegankelijke composthuis en ruil deze op elk gewenst moment in voor een schone. Kantoorcomposteerders profiteren van onze ophaal- en wisselservice op kantoor.
Why is there a membership fee for the Bokashi Composting Club?
Composteren is een praktisch proces dat zorg en aandacht vereist. Onze lidmaatschapsbijdrage is essentieel om de duurzaamheid en uitbreiding van ons programma te waarborgen. Hier is waarom:
  1. Operationele kosten: Lidmaatschapsbijdragen dekken operationele kosten, waaronder huur en compostonderhoud, wat de voortdurende functionaliteit van ons composteer-initiatief garandeert.
  2. Educatie en werkgelegenheid: Fondsen uit lidmaatschapsbijdragen dragen bij aan educatieve inspanningen en de mogelijke creatie van lokale werkgelegenheid in de composteersector.
  3. Gemeenschapsverantwoordelijkheid: Lidmaatschapsbijdragen bevorderen een gevoel van verantwoordelijkheid binnen de gemeenschap. Door bij te dragen, ondersteunen en handhaven leden actief het composteerprogramma, waardoor de afhankelijkheid van externe financiering vermindert.
Je lidmaatschapsbijdrage is een investering in het voortdurende succes van onze composteergemeenschap en de positieve impact die het heeft op zowel het milieu als mensen die meer banen willen creëren.

Kan ik mijn lidmaatschap opzeggen?
Ja, je kunt je lidmaatschap opzeggen met een opzegtermijn van één maand.
Wat kan ik doen met de vloeistof die tijdens de fermentatie in de bak wordt geproduceerd?
De vloeistof, vaak Bokashi-sap genoemd, moet regelmatig worden afgetapt. Je kunt dit sap verdunnen met water in een verhouding van 1:100 om een voedingsrijke vloeibare meststof voor je planten te maken (10ml op 1 liter). Als alternatief kan het onverdunde sap worden gebruikt als een natuurlijke ontstopper.
Waarom kan ik geen dierlijke producten composteren?
Hoewel dierlijke producten kunnen ontbinden tijdens het composteerproces, vooral in Bokashi, accepteert onze locatie ze niet. Dierlijke producten hebben vaak een sterkere geur dan keukenafval, wat ongedierte kan aantrekken, en vormen een hoger risico op het verspreiden van schadelijke bacteriën, zoals salmonella. Om deze redenen houden we een composteerplaats vrij van dierlijke producten.
De Kaskantine is niet dicht bij mijn huis. Waar kan ik nog meer composteren in Amsterdam?
Het doel van de gemeente Amsterdam is dat in 2030 73% van de huishoudens de mogelijkheid heeft om organisch afval te recyclen. Ons composteerprogramma helpt de stad om manieren te vinden om dat doel te bereiken, maar we staan hierin niet alleen. Als De Kaskantine niet gunstig gelegen is voor jou, overweeg dan eens om een kijkje te nemen bij enkele van deze andere Amsterdamse composteerinitiatieven:
  • Avfal Naar Oogst
  • Grow It Away
  • Amsterdam Neighbourhood Composting Map
  • Worm Hotels Amsterdam

How to find Us

Picture

Contact Us


Contact email: info [at] kaskantine.nl

Sign up for our newsletter!

* indicates required

Read our Privacy policy

Terms and conditions

Kaskantine 2025
  • Home
    • About us >
      • Mailing List
  • Bokashi Club
  • Events
  • Food Rescue
  • Garden
    • Kwekerij (Plant nursery)
    • Herbspiral
    • Aquaponics ​
  • Off-grid Design
    • Acces to land
    • Building materials
    • Off-grid Solar
    • Water supply
    • Wastewater treatment
    • Composting
  • Workshops
    • Gardening Workshop
    • Food Preservation
    • Composting Workshops
  • Kitchen
    • Brunch
  • Blog
  • Tours
  • Private Events