Gebrek aan betaalbare woon- en werkruimte is een enorm probleem in Amsterdam. Tegelijkertijd zijn er best veel plekken die al jaren leegstaan of niet goed worden benut. De KasKantine springt hierop in door tijdelijke, verplaatsbare, zelfvoorzienende units te ontwikkelen met technieken die in gemeenschapsverband zijn te bouwen en onderhouden. De KasKantine is een soort zelfvoorzienend schip bestaande uit verbouwde containers en kassen, dat overal kan landen op een leeg oppervlakte van 10x30m2! Al onze ontwerpen zijn te bekijken en te downloaden op ons opensource platform ENA (Experimentele Netwerk Autonomie).
Bouwmaterialen
Het uiteindelijke ontwerp van de KasKantine hangt af van welke bouwmaterialen voorhanden zijn als bouwafval, materialen op de tweedehandsmarkt of als natuurlijke hulpbron zoals klei, zand of hout.
De KasKantine is uitgerust met voldoende zonnepanelen om in onze elektriciteitsbehoefte te voorzien. We proberen zoveel mogelijk apparaten direct op de zonnepanelen aan te sluiten om te besparen in de hoeveelheid benodigde accu's. Daarbij gaat het om apparaten die vooral overdag en in de zomer constant aan moeten staan, zoals de luchtkoeling, waterbeluchting, plantenbewateringspompen en waterfilterpompoen. In de zomer is dat meer dan de helft van het stroomgebruik. De rest van de panelen zijn aangesloten op een 5kW controller en een accubank van 500Ah.
Verwarming
We experimenteren met verschillende soorten rocketstoves. Dit zijn houtkachels die dankzij hun geïsoleerde brandkamers een verbranding op zeer hoge temperatuur (>1000 graden) hebben waardoor je meer rendement uit het hout haalt en minder schadelijke uitstoot hebt. Onze pizzaoven is uitgerust met twee van zulke kachels. Daarnaast is de oven geïsoleerd met klei waardoor de hitte wordt opgeslagen en tot 2 dagen na het branden van de oven de hitte kan afgeven. In kk4 bouwen we ook een rookwasser die het restant aan fijnstof eruithaalt, en in de filterkas blaast, waar een kleine biomassaplantage wordt aangeplant.
Water
De vegetatiedaken en de kasdaken vangen in principe genoeg water op om ons te voorzien van al het water. In tijden van droogte pompen we grondwater op voor de planten. Drinkwater nemen we mee van huis. Het gefilterde afvalwater uit de keuken gebruiken we voor onze planten. Het afvalwater uit de toiletten wordt gefilterd en voor biomassaproductie gebruikt.