De Voedselkringloop is een project van De Kaskantine met als doel het verminderen van de voedselverspilling. Wij richten ons voornamelijk op fruit, groente, brood en droge kruidenierswaren. Dit project wordt helemaal door vrijwilligers gerund. Deze “Food Savers” halen voedsel op, dat anders weggegooid zou worden. Het opgehaalde voedsel wordt vervolgens gesorteerd en in onze winkels beschikbaar gesteld. Iedereen is van harte welkom in één van onze winkels. Winkel Handbalstraat Door Corona voorlopig gesloten! Onze winkel op de Handbalstraat is gevestigd in een zeecontainer ter grootte van ongeveer 6 m². Deze zeecontainer is door onze vrijwilligers compleet opgeknapt en heeft een isolerend groen dak.
Het Anker Het “kleinere zusje” van De Voedselkringloop is gevestigd in het Huis van de Wijk “Het Anker”. Het adres van deze winkel is Jacques Veltmanstraat 427. Elke donderdag helpen de vrijwilligers van “Het Anker” bij het sorteren van het opgehaalde voedsel. Vervolgens wordt dit voedsel door deze vrijwilligers naar “Het Anker” gebracht. Dit voedsel komt dan terecht in De Voedselkringloop-koelkast en op de tafel naast de voordeur. Door het openen van een tweede winkel kunnen we een breder publiek bereiken. En het herverdelen van het opgehaalde voedsel zal efficiënter verlopen. Openingstijden: Elke donderdag van 14:00 uur tot 15:00 uur
Een 6 meter lange zeecontainer wordt verbouwd tot winkel
Achtergrond
Het breder doel van dit project is om een bijdrage te leveren aan de kringloopeconomie in buurt. En ook “toekomstbestendiger” te worden: niks weggooien en weten hoe je met surplus en lokale producten lekkere dingen kan maken. In de EU wordt jaarlijks 88 mln. ton aan voedsel weggegooid. De kosten hiervan worden geraamd op 143 mld. EUR (bron:FUSIONS, 2016). Dit bedrag maakt ongeveer 30% uit van de initiële kosten. Voedselverspilling is dus zowel ethisch als economisch een belangrijk thema; het verminderd ons natuurlijk kapitaal en die van toekomstige generaties. Met dit soort acties kunnen we op vele vlakken bijdragen aan de zogenaamde Sustainable Development Goals (SDG’ s) van de VN. Het helpt ons om: · een bijdrage te leveren tegen klimaatverandering (voedselverspilling genereert ongeveer 8% van de totale uitstoot aan broeikasgassen) · gezond voedsel te herverdelen aan mensen, die dit nodig hebben. Met andere woorden het tegengaan van honger en ondervoeding (43 mln. mensen in de EU kunnen zich geen gezonde maaltijd veroorloven op dagelijkse basis) · geld te besparen voor boeren, bedrijven en huishoudens
Voedselverspilling
Nieuwe Voedselpartners We willen graag meer bedrijven (supermarkten, groenteboeren, bakkerijen, etc..) in de buurt betrekken bij dit project. We geloven dat een kleinschalige, lokale en buurtgedragen verwerking van overtollig voedsel de beste oplossing is tegen voedselverspilling. In het bijzonder voor verse producten, die binnen een paar dagen geconsumeerd dienen te worden, is een lokale benadering het meest efficiënt. Mocht u een winkeleigenaar zijn, dan komen we graag in contact met u om te bekijken wat we voor elkaar kunnen betekenen. Voor meer informatie: devoedselkringloop@gmail.com Vrijwilligers We zijn altijd op zoek naar “Food Savers”. Zonder vrijwilligers zou dit project bij een idee gebleven zijn. Hoe meer vrijwilligers, hoe meer voedsel we kunnen ophalen! Voor meer informatie: devoedselkringloop@gmail.com We zijn sinds mei 2018 actief. Wil jij meer weten over ons ontstaan? Dan zijn dit de artikelenHet Parool enDe Westkrant!